PROFIELSLIJPEN VAN IJSHOCKEYSCHAATSEN

Profielen IJshockeyschaatsen

Waarom Een Profiel

Wil je beter in balans, meer grip en meer glijvermogen = Sneller met minder energie. Dan is een profiel iets voor jouw.

Profielen voor IJshockeyschaatsen. Je ijzers zijn het contact met het ijs. En hoe je ijzers gevormd zijn bepaalt de hoeveelheid grip en daarmee je acceleratievermogen, wendbaarheid, snelheid, stabiliteit en de hoeveelheid energie die je moet leveren. Hoe je ijzers geslepen zijn is dus niet onbelangrijk. Er zijn eigenlijk twee manieren hoe je met je ijzers contact maakt met het ijs. Dat is namelijk de ‘radius of hollow’ en de radius(sen) van je profiel. De ‘Radius of Hollow’ oftewel RoH heeft te maken met de onderkant van het ijzer. En hoe hol of vlak je dat slijpt. Met de radius(sen) van profiel wordt bedoeld hoe de zijkant van het ijzer er uitziet. En hoe rond of vlak het ‘profiel’ geslepen is. Beide de hollow en het profiel gaat dus over rondingen. Dus gingen ijshockeyers experimenteren met wat de juiste ronding van hun ijzer was. Over het algemeen geldt een kleinere radius = minder contact met het ijs betekent dat je wendbaarder bent en beter kunt accelereren. Maar dit kost veel energie. En, als je minder contact met het ijs maakt heb je ook minder grip en moet je een diepere RoH slijpen wat nog meer energie kost. Met een grote radius = meer contact creëer je een groter glijvlak en dat gaat lichter en heb je juist meer grip en snelheid. Dus kan je een vlakkere RoH slijpen wat nog meer glijvoordeel opleverd. Maar dan heb je minder acceleratievermogen, ben je dus minder wendbaar.
Maar wat doe je als je snel EN wendbaar wilt zijn?

Multi-radius profielen

Om snel en wendbaar te zijn hebben we dus multi-radius profielen. Eén van de eerste dingen waarmee geëxperimenteerd werd is bijvoorbeeld om een vlak stuk aan te brengen in het midden van het ijzer. Dit zijn de flat spot profielen. Daarna werd er gekeken naar voor in het ijzer een kleinere radius aan te brengen dan achter. Dit zijn progressieve profielen. Je gebruikt namelijk je voorste voet om te accelereren en om bochtjes te draaien. Hiervoor willen velen graag een kleinere radius in de voorkant van het profiel hebben. Je gebruikt het midden van het ijzer voor het glijden. En de achterkant van het ijzer in de duels. Hier wil je dus graag een grotere radius hebben voor meer grip en stabiliteit. Intussen zijn profielen nog meer ontwikkeld. Eerst heeft men een drievoudige radius profiel (Zuperior) ontwikkeld. In dit profiel zitten dus 3 verschillende radiussen. Daarna heeft men een viervoudig profiel ontwikkeld (Quad). En tegenwoordig hebben we sinds een aantal jaar het Ellipse profiel. Dit is niet meer gebaseerd op radiussen. Dit profiel gaat geleidelijk van een van een kleine ronding naar een grotere.

Met deze multi-radius profielen heb je op elke locatie van je voet de juiste hoeveelheid grip. En haal je dus meer uit je ijzer. Een bijkomend voordeel is dat je met het juiste profiel ook een minder diepe RoH nodig hebt. Het voordeel hiervan is dat je dus minder diep slijpt, minder ijscontact hebt, en dat je dus minder effort hoeft te leveren. En aan het einde van de wedstrijd meer energie overhoudt.

RamonEdge Double radius, Quad en Ellipse profiel
RamonEdge ijzers in Dubbele radius, Quad en Ellipse profiel

RamonEdge Profielen

De RamonEdge Profielen zijn profielen waarbij men uitgaat van een single radius met een bijna vlak gedeelte in het midden. Het is dus een symmetrisch profiel. De ontwikkeling van met name Prosharp en Parduc profielen zijn namelijk allemaal progressief opgebouwd. Met aan de voorkant een kleine radius en en verlopend naar steeds grotere aan de achterkant. Het voordeel van de RamonEdge profielen is de rust en stabiliteit die deze profielen geven. De radius van 20 meter van de ‘flat spot’ is 4 centimeter groot in het midden van het ijzer. De 20 meter radius is te vergelijken met de radius van noren, en zorgt ervoor dat dit profiel super snel is. Omdat flat spot profielen symmetrisch zijn, zijn ze dus aan de voorkant veel vlakker dan de progressieve profielen. De progressieve profielen zorgen ervoor dat de speler meer voorover gedwongen wordt in een actieve houding, wat voor velen natuurlijk aanvoelt. Echter, vindt niet iedereen dit prettig. De symmetrische RamonEdge profielen zijn ook erg populair omdat dat bij hun schaatsstijl past. Deze spelers vinden het niet prettig om voorover te staan. En houden van de rust en stabiliteit.

Tevens is dit zeer geschikt voor beginnende schaatsers en de schaatsers die al wat op leeftijd zijn. Doordat ze vlak zijn heb je veel rust en stabiliteit. Dat is erg fijn voor de beginnende schaatser.

Zuperior Profiel

De Zuperior profielen zijn profielen met een drievoudige radius. Deze zijn ontwikkeld na de dubbele radius profielen. Dubbele radius profielen gebruiken wij tegenwoordig niet meer omdat we veel verder ontwikkelde drie en viervoudige radius profielen hebben. Zuperior is één van onze progressieve profielen. Waarbij de voorkant dus een kleinere radius heeft, en de achterkant grotere radiussen. Wat Zuperior profielen als eigenschap hebben is dat het verschil tussen de voorste en achterste 2 radiussen relatief groot is. Hierdoor kun je super snel accelereren. Het ijzer geeft als het ware een kantelingseffect als je naar je voorste voet gaat om te accelereren. Sommige schaatsers vinden dit effect erg fijn om te gebruiken. Doordat de achterkant van het ijzer veel vlakker is dan de andere profielen kun je veel stabiliteit en snelheid uit het profiel halen. Wat we zien is dat spelers die van nature licht en wendbaar zijn dit profiel prettig vinden. Het ‘nadeel’ van deze profielen is namelijk dat het een beetje wendbaarheid mist. Als je van nature wendbaar bent dan heb je dit niet nodig, en kun je de voordelen halen uit het feit dat het veel snelheid en acceleratie biedt.

Quad Profiel

De Quad profielen zijn op dit moment onze meest populaire profielen. De Quad heeft, de naam zegt het al, 4 radiussen.

Het Quad profiel biedt veel rust en stabiliteit door de 2 grotere radiussen achter. Toch biedt het ook veel acceleratievermogen en wendbaarheid voor. Quad is dus een profiel wat de meeste schaatsers prettig vinden. Bij het Quad profiel is de voet eigenlijk opgedeeld in 4 delen. Acceleratie, wendbaarheid, snelheid en stabiliteit worden door de 4 verschillende radiussen goed ondersteund. De overgangen tussen de radiussen zijn erg klein waardoor er altijd goed contact is met het ijs. De achterkant met grotere radius geeft veel stabiliteit en rust, en ook veel glijvermogen. Terwijl de rondere voorkant ervoor zorgt dat je nog steeds goed kunt accelereren en wendbaar bent. Nu denk je misschien, waarom niet nog meer radiussen. En, tegenwoordig hebben we ook het Ellipse profiel. Echter, nog meer radiussen zorgt ervoor dat het profiel ook ronder wordt, en minder stabiliteit geeft. Dus het Quad profiel biedt voor vele spelers de beste combinatie van de verschillende radiussen. Voor de meeste spelers voelt het Quad profiel heel natuurlijk aan. Mocht je voor het eerst kennis maken met profielen, en weet je niet welke je moet kiezen. Kies dan altijd een Quad profiel. Of vraag eerst om advies om om ijzers te testen.

Ellipse Profiel

Het Ellipse profiel is het nieuwste profiel en het meest geavanceerde profiel op de markt. Deze profielen gaan niet meer uit van verschillende radiussen maar zijn elliptisch gevormd. Deze vorm is wel gebaseerd op de radiussen van het Quad profiel. Maar in plaats van 4 radiussen naast elkaar op het ijzer is er 1 geleidelijke overgang van voorkant naar achterkant. Je hebt dus niet meer verschillende radiussen en dus zijn de overgangen veel geleidelijker. Op elk punt van het ijzer kun je de ideale grip vinden. Dit geeft een erg dynamisch en bewegelijk gevoel. Ook kun je bijvoorbeeld bij het aannemen van de puck de ideale houding en grip gemakkelijk vinden. Doordat dit profiel ellipitisch gevormd is, is het relatief rond. En kan ten opzichte van de andere profielen een minder stabiel gevoel geven. Ook zien we dat het voordeel, dat je overal op het ijzer de juiste grip kan vinden een nadeel kan zijn. Het zoeken naar de juiste grip kost namelijk ook kracht en energie. Dus zien we dat sterke en fitte spelers dit profiel vooral prettig vinden.

Goalie Profielen

Er bestaan ook goalie profielen. Dit zijn Goalie Sam en Ellipse voor Goalies. Hierbij is gedacht aan alle technieken die goalies moeten kunnen uitvoeren. De radius aan de voorkant van de voet is ideaal voor het afzetten met de tenen. Waardoor je altijd hetzelfde gevoel hebt bij het afzetten. De achterkanten zijn ideaal voor het het heen en weer bewegen voor de goal en het remmen. De Ellipse profielen zijn een duidelijke verbetering ten opzichte van de Goalie Sam profielen. Waar in het Goalie Sam profielen gebruik wordt gemaakt van 2 radiussen en een flat spot. Zien we in de Ellipse profielen juist heel geleidelijke overgangen tussen de radiussen. Dit geeft overal de perfecte grip.

Het Beste Profiel

Welk profiel is nou het beste? Het beste profiel bestaat niet. Iedereen is anders, en iedereen vindt iets anders prettig schaatsen. Wij zien dat de Quad het meest populair is. Echter, vinden sommigen dit een te rond profiel, en anderen juist te vlak. Sommige spelers houden van de progressieve profielen, en sommigen vinden het niks. Natuurlijk zijn er wel een aantal regels waarvan wij denken dat ze kloppen. Die hebben te maken met de ijzers die je gewend bent, schaatsstijl maar ook dingen als lengte en fitheid. Het beste is natuurlijk om profielen eerst te testen voordat je een keuze maakt. Hiervoor hebben we een aantal voorwaarden opgesteld. Aan de hand van lengte, gewicht, de maat van de schaatsen, en voorkeuren kiest Sijtze profielen om te proberen. Het testen van ijzers is gratis. Dit is echter exclusief de eventuele verzendkosten. En mochten de ijzers niet binnen twee weken teruggestuurd worden dan rekenen wij de volledige kosten van de ijzers. De testijzers mogen in een training worden getest. Eventueel door meerdere personen. Mocht je hier meer informatie over willen hebben stuur dan een email naar info@artice-benelux.nl of bel/whatsapp naar 06-51294772. Of kom langs bij ons in Heerenveen (graag op afspraak).

Onze Profielen

Natuurlijk zijn de mogelijkheden voor het creëren van verschillende profielen oneindig. Echter hebben verschillende bedrijven verschillende gestandaardiseerde profielen gecreëerd. Alle profielen hebben verschillende maten. Voor kleinere ijzers hebben de profielen vaak minder grote radius(sen) dan voor de grote maten. Wij hebben hierboven een hele uitleg gegeven van de verschillende soorten profielen.

Profielslijpen

RamonEdge NL is onderdeel van Art-Ice Benelux. Wij verkopen ook slijpmachines voor het profileren van ijshockeyschaatsen. Neem een kijkje op onze website voor ons aanbod aan schaatsslijpmachines. Op www.schaatsslijmachines.nl.

0/5 (0 Reviews)
Winkelwagen
Scroll naar boven
Chat openen
1
Scan de code
Hallo
Kunnen we je helpen?